Siena en de Palio

Siena.
Een goed bewaarde, middeleeuwse stad met het beroemde Piazza del Campo, het onregelmatig gevormde stadsplein met het Palazzo Pubblico en de fraaie Dom kerk. Wie naar Siena rijdt ziet de stad al in de verte, op een aantal heuvels liggen. Een roodgekleurde stad die in zes wijken, contrada’s is onderverdeeld. Stadswijken die van oudsher elkaar bestrijden in de beroemde paardenrace, de Palio genaamd.

De Palio
Een race waarvoor het centrale plein van Siena, het Piazza del Campo, wordt omgetoverd tot een renbaan, het plaveisel bestrooid met zand en zaagsel en de huizen rondom beschermd door grote strobalen. Wie toeschouwer van dit spektakel wil zijn, moet al ver van te voren een kostbaar plaatsje bespreken in een van de restaurants die aan het plein grenzen of via particulieren die aan het plein wonen en hun kostbare uitzicht voor de dag verhuren. Hoewel jaren terug de race slechts één keer per jaar werd gehouden, is er tegenwoordig een race begin juli en een tweede medio augustus.
Op zich bestaat de race uit veel meer dan de feitelijke race: weken van voorbereiding gaan hier aan vooraf, wedstrijden binnen de wijken om uit te vechten wie de wijk gaat vertegenwoordigen. En oefeningen in vaandel zwaaien op het ritme van het aloude slagwerk. De palio is dan ook bij uitstek een gebeuren waarbij de banden binnen de wijk worden aangehaald. Wordt de wijk winnaar van de race dan volgt een gezamenlijke wijkmaaltijd om dit te vieren. Hoewel het jaarlijkse paardenrace evenement in Siena, de Palio intussen big business is geworden (en ten gerieve van de toeristen van 1x naar 2x per jaar is gegaan), blijft het een geweldig spektakel om een keertje mee te maken.  De twee dagen waarop de paardenwedlopen op het centrale plein, het PIAZZA DEL CAMPO, worden gelopen zijn 2 juli en 16 augustus. Enorm drukbezochte evenementen waar je nauwelijks meer een behoorlijk plaatsje voor kan bemachtigen.

Minder bekend, maar minstens zo leuk zijn de verschillende activiteiten  en voorbereidingen in de week voorafgaand aan de wedstrijd. Van het presenteren van de vaandels, de optredens van de trommelslagers (erg indrukwekkend)tot  het zegenen van de paarden en het rijden van proefronden om een startplaats vast te stellen. Er is haast elke dag voorafgaand aan de race wel iets te doen in en rond het plein- een bezoek aan Siena is dan dus zeer aan te raden!
een paar activiteiten uitgelicht:
29 juni / 13 augustus – Piazza del Campo: 19.15 eerste voorronde
30 juni /14 augustus – Piazza del Campo: 09.00 en 19.15 , tweede en derde voorronde
30 juni /14 augustus – Piazza del Campo: 22.00 concert van de band ‘ Città del Palio”.
1 juli / 15 augustus – Piazza del Campo: 09.00 en 19,15 , vierde voorronde en generale
1 juli / 15 augustsus – vanaf Piazzetta della Selva naar het Campo: 16.00 uur – CORTEO DEI CERI E DEI CENSI, een historische optocht ter ere van de stadspatrones waarin offerande kaarsen worden aangedragen
1 juli / 15 augustus – DUOMO SIENA, 17.00 uur, de zegening van de vaandels
2 juli / 16 augustus – DE PALIO zelf met om:
07.45 ochtend mis in de Kapel op het Campo
15.00 het zegenen van de paarden in de afzonderlijke wijkkerken,
16.00 historische optocht
19.00 de wedstrijd, de Palio op het Piazza del Campo met aansluitend de optocht met de overwinnaar naar de Dom met het Te Deum in de Dom.

Meer achtergrond informatie over de Palio van Siena: http://www.beleven.org/feest/palio_van_siena_italie