Fermignano, sfeervolle stad aan de Metauro.

Fermignano is een fraai stadje in het binnenland van de regio de Marche gelegen. Een sfeervol en pittoresk stadje dat door haar ligging aan de rivier de Metauro altijd een welvarende handelsplaats is geweest. Sporen van oude pakhuizen langs de rivier getuigen van dit handelsverleden plus de oude papiermolen die hier ooit door de hertog van Urbino is gesticht. Langs de kade liggen nog altijd de oude pakhuizen en werkplaatsen die ooit voor de wolbewerking en pasta productie werden gebruikt. Plus de robuuste, Romaanse brug met driedubbele bogen over de rivier die aan stadszijde door een kloeke toren wordt beheerst.

De watertoevoer van de rivier de Metauro wordt precies ter hoogte van de oude stad door een fotogenieke stroomversnelling geregeld die ooit de papiermolens van water en energie voorzag. Een fraai gezicht dat extra charme aan de stad toevoegt.

Toch is het niet de rivier of het handelsverleden dat Fermignano haar eeuwige roem heeft bezorgd, maar een heldhaftig feit uit de tijd van de Romeinen: de slag bij de Metauro. Een slag die woedde ten tijde van de tweede Punische oorlog, een strijd waarin de Romeinen uit alle macht probeerden de opmars van Hannibal tot stilstand te brengen.

Deze zeer succesvolle veldheer uit Carthago, die met een enorm leger met onder meer olifanten,  vanuit Spanje over de Alpen was getrokken en probeerde het Romeinse rijk in te nemen. Na ruim 10 jaar strijd maar nog altijd niet in staat om de Romeinen definitief te overwinnen, riep Hannibal de versterking van zijn broer Hasdrubal in.

Deze Hasdrubal bevond zich in Spanje, maar omdat hij daar nederlaag op nederlaag leed, was hij al richting Italië getrokken om zich bij zijn broer te voegen. De veldheer kwam Hannibal daarmee met ruim 20.000 man te hulp. Eenmaal in Italië aangekomen ontdekten de Romeinen deze nieuwe troepenaanvoer en onverwacht lokten zij Hasdrubal in een hinderlaag, die richting de kloof van Furlo trok. Een strijd volgde die aan de oevers van de Metauro werd uitgevochten waarbij de Carthagers werden verslagen en de aanvoerder Hasdrubal vlakbij de stad Fermignano omkwam.

Dit persoonlijke verlies plus het feit dat hij geen versterking meer kon verwachten, deed Hannibal besluiten de strijd te staken en zich terug te trekken. Tegenwoordig is boven de stad Fermignano een monument voor deze slag opgericht, een herdenkingsteken die tevens de plek waar Asdrubal overwonnen werd, memoreert.