Gola del Furlo, de Furlo Kloof

Het smaragdgroene water van de Gola del Furlo.

Mysterieus. Eeuwenoud, Een nationaal natuurpark. Een met de hand uitgehakte tunnel. Wilde dieren en weelderige natuur. De kloof van Furlo, ofwel de Gola del Furlo is een beschermd natuurgebied, gelegen halverwege Acqualagna en Fossombrone. Een in de bergen uitgesleten kloof waardoor de rivier Candigliano zich zeewaarts wringt om zich verder stroomafwaarts te voegen bij de rivier de Metauro. Allerminst een nauwe doorgang in de bergen, maar een machtige, brede vore die omgeven wordt door hoog oprijzende bossen die de bergwanden intens groen kleuren.

De Gola del Furlo is een prachtig stuk natuur met langs de oever van de rivier grote kiezelstranden en bosweides waar het ‘s zomers goed toeven is. Voor wie in de omgeving logeert, in het uitgestrekte natuurgeied dat de steden Acqualagna, Fossombrone, Fermignano,  Cagli en Urbino omvat, zijn deze heerlijk beschaduwde rivieroevers een prima alternatief op de zee.

Niet alleen recreëren, badderen en picknicken wordt hier veelvuldig gedaan. Vanuit het bezoekers centrum worden ook allerlei hiken en fietstochten georganiseerd. Daarnaast is er ook de mogelijkheid tot raften op de rivier. Maar de kloof biedt meer dan louter natuurschoon. Wie het pad omhoog, langs de oude provinciale weg, de Flaminia volgt, komt uit bij een zeer bijzondere tunnel. Een kleine tunnel die hier al in Romeinse tijd in de bergwand is uitgegraven door een Romeins legioen en een comfortabele doorgang vormde voor de legers die zo eenvoudigweg richting de kust konden trekken.