Il Clandestino in de baai van Portonovo.

Likkebaardend lekkere sushi.

Het is al weer een aantal jaren geleden, dat we in Portonovo, al wandelend door het pijnbomenbos  aan de voet van Monte Conero in de Marche, een klein, onbeduidend papiertje op een boom geplakt zagen. “Il Clandestino’ stond er nog net leesbaar en een pijl.
Nieuwsgierig naar dat clandestiene, liepen we in de aangegeven richting. Maar zoals meestal in Italië, bleef het bij dit ene pijltje en al gauw waren we weer gewoon doelloos aan het wandelen tot daar de zee was! Azuurblauw water dat om grote rotsen heen spatte, een robuuste wachttoren met een klein haventje. Nog verder begon het strand en daar waar het zich verbreedde stond ineens een verweerde strandtent: IL CLANDESTINO.

Uitnodigende tafeltjes buiten op het zand, binnen een typische houten strandtent met zand op de vloer en een prettige mix van surfers en zonneaanbidders met zachte lounge muziek op de achtergrond.  Il Clandestino bleek een heuse wijnbar annex restaurant te zijn, een creatie van de man die de sushi in Italië introduceerde – sterrenkok Moreno Cedroni. Vernoemd naar een zomerhit uit 2000 van zanger Manu Chao, el Clandestino, bleek dit een hippe strandtent te zijn die ‘s avonds veranderde in een plek waar je meer dan uitmuntend kan eten.

Hoewel Il Clandestino oorspronkelijk een verbouwde vissershut was, is de houten keet in 2009 door een storm zodanig beschadigd dat er een nieuwe constructie voor in de plaats is gekomen.  Gebleven  is de ongedwongen sfeer en bovenal het heerlijke eten. Niet voor niets is de inspirator van dit alles, Moreno Cedroni, het enfant terrible van de Italiaanse kookwereld die innovatief en verrassend heet te zijn.  Met meerdere kookboeken op zijn naam waaronder ‘Sushi o Susci’, waarmee hij een lans brak voor verse, rauwe vis, staat Cedroni garant voor kwaliteit met een knipoog. Niet alleen in Il Clandestino, maar ook in het met twee sterren (michelin) en drie gamberi (gambero rosso) gelouterde Il Madonnina del Pescatore in Senigallia en het eigenzinnige Anikò, een vis -salumeria aan het centrale piazza van Senigallia.

Maar voor de ultieme strandervaring is Il Clandestino toch veruit favoriet. Het glas Chardonnay dat ik daar dronk, met zicht op zee, de surfers die voorlangs schoten. Het goudgele zonnelicht dat alles en iedereen in een magische gloed zette, htet maakte deze plek en dat glas tot een onvergetelijke herinnering!

 Daarbij is er goed nieuws voor wie op zoek is naar iets héél speciaals – romantisch voor twee of als spetterende lokatie voor een eigen feestgezelschap: Il Clandestino is ook als geheel af te huren. Succes gegarandeerd! Wil je meer weten: mail naar: info@su-misura.nl