Pesaro, Villino Ruggeri en de jugendstil.

Wie met een oplettend oog rondkijkt in de Marche, kan ze overal aantreffen: villa’s die in de Jugendstil zijn opgetrokken. Ofwel in de Stile Liberty. zoals deze stijl in Italië wordt genoemd.

Meestal rond het begin van de 20ste eeuw gebouwd, vind je ze in steden als Macerata en Jesi. En aan zee, in badplaatsen in de buurt van de boulevards, in onder meer Grottammare, San Benedetto en Porto San Giorgio. Stuk voor stuk getuigenissen van zeer welgestelde eigenaars die met de vaak overdadig versierde of opmerkelijk belijnde huizen maar al te graag hun welstand lieten zien.

Een van de absolute hoogtepunten van deze Stile Liberty villa is te vinden in Pesaro, de meest Noordelijke badplaats in de Marche. Hier, direct aan de boulevard, op steenworp afstand van het minstens zo beroemde kunstwerk ‘Palla di Pomodoro’, verrees in 1902 een villa die tot op de dag van vandaag een van de meest gefotografeerde en bewonderde huizen van de stad is. Een kleine villa, Villino Ruggeri geheten, die een ware explosie van deze stijl laat zijn, van het toegangshek tot de gewelfde nokpannen. En van het overdadige en kunstige stucwerk tot de meubels in de villa zelf.

 

De eigenaar en opdrachtgever, Oreste Ruggeri liet hier, pal aan zee, een villa bouwen die zijn goed gevulde portemonnaie weerspiegelde. met een fortuin dat hij als industrieel farmaceut had vergaard.

Voor de decoratie van de villa huurde hij de beste vaklieden in die een waar gesammtkunstwerk neerzetten: een villa die in elk detail, vorm, decoratie en inrichting volgens deze florale stijl werd uitgevoerd. Een project dat maar liefst vijf jaar in beslag nam tot in 1907 met trots met jaar van voltooiing op de gevel kon worden aangebracht. De vier gevels van de villa, elk verschillend, passen toch mooi bij elkaar. De fraaiste is die aan zeezijde.

Helaas liet de oorlog zijn sporen na en verloor de villa haar serre en delen van het hekwerk. Ook binnenshuis verdwenen er tal van meubels die oorspronkelijk speciaal voor de villa vervaardigd waren. Wie een bezoek aan de villa wil brengen, zal genoegen moeten nemen met het exterieur van de villa die nog steeds in privé bezit is en daardoor niet toegankelijk voor bezoek.