De Dom van Florence

Florence. Brunelleschi en Michelangelo.
De dom van Florence is letterlijk een van de hoogtepunten van deze beroemde renaissancestad. Want al van verre torent deze koepel boven de stad uit. Niet zomaar een koepel die je kan beklimmen, maar een koepel met geschiedenis die staat voor het unieke karakter van deze stad.

Concurrentie met de stad Siena.
Zoals naburige steden vaak op sportgebied elkaars aartsrivalen kunnen zijn, zo streden rond het jaar 1400 de steden Florence en Siena om het predikaat stad-met-de-grootste-kerk. Had Siena een schitterende en vooral grote dom gebouwd,  dan kon de stad Florence natuurlijk niet achterblijven en een uitbreiding van de bestaande dom plannen. Dit leidde tot een grootscheepse verbouwing en uitbreiding van de bestaande hoofdkerk van de stad tot een imposante nieuwe kerk. Groots in alle opzichten, maar met één ontbrekend detail: een nieuw dak op de viering van de kerk.

Deze uitdagende klus die zou moeten leiden tot de grootste koepel ooit, hoger en breder dan elk andere koepel, werd aangepakt zoals elke grote bouw- of kunstopdracht; door middel van een ontwerpwedstrijd.

 

Wie tegenwoordig een bezoek brengt aan Florence kan dit meesterwerk gewoon bezoeken. Sterker nog beklimmen. Let wel – een bezoek aan deze toren is alleen voor mensen zonder hoogtevrees. Niet zozeer wanneer je de top bereikt, maar vooral het eerste deel van de beklimming – na de eerste trappen omhoog vanaf de grond tot je het begin niveau van de koepel zelf bereikt.