De Tarot Tuinen

Capalbio.
De Tuinen van de Tarot ofwel Il Giardino dei Tarocchi in Capalbio. Een absolute must voor diegene die hier, in de Maremma, het zuidelijke kustgedeelte van Toscane verblijven. Hier namelijk, in een bosachtig park, heeft de half Frans, Half Amerikaanse kunstenares Niki de Saint Phalle (29 oktober 1930 – 21 mei 2002) haar levenswerk neergezet – een sprookjesachtige tuin die bevolkt wordt door allerlei veelkleurige fantasiewezens en bouwsels die de verschillende figuren uit de Tarot uitbeelden.

Zoals Barcelona Gaudi heeft, zo heeft Toscane Niki de Saint Phalle en haar Tarot Tuinen. Een vlakbij de kust gelegen park waar deze hoogst eigenzinnige vrouw twintig jaar van haar leven wijdde aan het verwezenlijke van een sculptuurpark waarin ze haar kleurige, wulps gevormde beelden in meer dan levensgroot formaat bouwde. Reusachtige Nana’s en andere fantasierijke Tarot figuren met als hoogtepunt de reuze Keizerin. Niet alleen een rondborstige Nana die het park domineert, maar tevens de plek waar de kunstenares woonde temidden van haar schepping. Een wonderlijke woning, in de buik van de Keizerin, waar de zilver spiegelende, golvende wanden, die in de verte doen denken aan Gaudi’s mozaiekkunst. Niet alleen vergelijkingen met Gaudi, maar ook de fantasie wezens van Miró, de soms absurde fantasiëen van Dalí of de droedels van Klee, dringen zich hier aan je op, als je tussen de figuren doorwandelt en je verbaast over de enorme verbeeldingskracht van deze kunstenaar. Maar ook aboriginalkunst, afrikaanse maskers, vruchtbaarheidsgodinnen en medusahoofden, het zijn allemaal archetypes en oervormen die de Saint Phalle hebben beïnvloed en geïnspireerd.

UIteraard kwam dit werk niet eigenhandig tot stand: jarenlang woonde en werkte ze hier samen met haar partner, de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely.Van zijn hand is bijvoorbeeld het mechanische deel van de Toren van Babel en andere bewegende stellages. Beweging, water, kleur, weerspiegelingen en oneindig veel fantasie maken deze tuinen bij uitstek een plek om met kinderen naar toe te gaan. Maar bega vooral niet de vergissing te denken dat het hier om een kinderattractie zou gaan – Il Giardino dei Tarocchi is een kunstwerk van wereldformaat.

Voor meer info: de officilele website van de tuinen: http://www.giardinodeitarocchi.it/giardino-3.htm
Een gefilmde impressie van het park met een drone – https://www.youtube.com/watch?v=fLcmyExFqdM