Assisie en de calendimaggio

Assisië is allereerst de stad die beroemd is geworden als geboortestad van de heilige Franciscus. De stad waar deze geliefde heilige ook ligt begraven in de Basilica di San Francesco, een imposant kerkgebouw dat vanuit de vlakte oprijst. Een kerk die feitelijk uit twee kerken is opgebouwd – de bovenkerk en de benedenkerk waar, op een nog dieper niveau, zich het graf van de heilige bevindt, een drukbezocht pelgrimsoord.

Elk jaar, in een van de eerste weken van mei, vindt het Calendimaggio spektakel in Assisië plaats. Voor wie begin mei in Umbrië is, een uitgelezen kans om Assisië van een andere kant te leren kennen.

Tijdens de Calendimaggio strijden de twee wijken van de stad met elkaar. Een eeuwenoude vete die teruggaat op de strijd tussen de Welfen en de Ghibelijnen, de pausgezinden en de Duitse keizergezinden. Groeperingen die in de benedenwijk, Parte de Sotto, dan wel het hoger gelegen deel van Assisië, Parte de Sopra, woonden. Drie dagen lang worden er wedstrijden gehouden, een grote optocht door de stad en een eindstrijd op het grote plein waarin middeleeuwse verhalen worden uitgebeeld. Natuurlijk met veel gevoel voor drama en prachtig gekostumeerd. Voor plaatsen op de eerste rang is er de tribune, kaartjes te koop via de VVV. Maar je kan ook langs de route staan zoals de meeste Assisianen.

 

De weken vóór de Calendimaggio wordt er al geoefend in het boogschieten, een wedstrijd in precisie die de laatste dag definitief wordt uitgevochten. Dus ook al in de periode ná pasen zijn de voorbereidingen op Calendimaggio merkbaar en zichtbaar!