Het Comomeer & het Gardameer

Is het de korte reisafstand vanuit Nederland en België tot de meren? Of is het de onweerstaanbare combinatie van water en bergen? Van de typisch Italiaanse sfeer, schilderachtige dorpjes, de nabijheid van de bergen en wijdse uitzichten? Feit is dat het Comomeer en het Gardameer, twee van de meest bezochte en geliefde meren van Noord-Italië zijn. Hoewel het Comomeer  geheel binnen de regio Lombardije valt maar het Gardameer  strikt genomen alleen wat het oostelijke deel betreft tot deze regio behoort, laat Dolce Villa’s voor het gemak de villa’s en appartementen aan beide meren hier bijeen zien.
Het Comomeer, dat grofweg de vorm van een wichelroede heeft met twee poten, kent drie grote steden: Como en Lecco in de zuidelijke punten van de twee poten en Colico helemaal in het Noorden. Hoewel niet echt bekend, is Comostad een ware verrassing: ontegenzeggelijk de leukste, meest mondaine en cultureel rijke van de drie steden. Naast deze steden aan de uiteinden van de drie poten liggen in het hart nog drie pittoreske stadjes: Bellagio in het midden, Varenna aan oostzijde en Menaggio aan westzijde, alledrie halverwege het meer, daar waar de drie poten als het ware bijeenkomen. De meest logische en comfortabele manier om het Comomeer te ontdekken is per boot. Het meer telt snelle lijnen die alleen de grotere plaatsen aandoen en op sommige lijnen oom auto’s vervoeren, en de boemelllijnen die alle stadjes aandoen – een prijzige, maar geweldige manier om het meer te verkennen. Daarnaast zijn er overal boten voor de dag te huur zodat je ook zelf op verkenning uit kan gaan. Daarnaast is er natuurlijk ook de weg langs het meer, maar zeker in het seizoen is deze vaak zeer druk en is parkeren in de plaatsjes vaak een probleem zodat de boot altijd een beter alternatief is.

Het Gardameer is grofweg als een peervormig meer te omschrijven, met het breedste deel aan zuidzijde met bekende stadjes als het vestingstadje Sirmione en Lazise. En Riva di Garda in de meest Noordelijke punt. Met name de oostelijke zijde is de meest bezochte kant van het meer met het schilderachtige Torri del Benaco als een van de grotere plaatsen. Aan westzijde, dat een kleinschaliger toerisme kent, liggen steden als Salò en Toscolano Maderno met een bergachtig achterland. Het milde klimaat van het Gardameer leent zich uitstekend voor de aanplant van citroenen en olijfbomen- de beste olijfolie van de regio komt dan ook van de flanken van het Gardameer.

Tussen de beide meren in liggen nog tal van kleine, hoger gelegen bergmeren, zoals het Ledro en Idro meer en het zeer fotogenieke Iseo meer dat recent de lokatie vormde van een van de spectaculair kunstwerken van Christo, die in het meer een goudkleurig, drijvend wandelpad aanlegde om zodoende de schoonheid van het meer, vanuit een ongebruikelijk oogpunt, te benadrukken. Natuurlijke schoonheid, fraaie villa’s en tuinen en kinder vermaak, er is van alles te doen en te zien op en rond de meren.

Lees verder..