Villa San Michele, Anacapri – Capri

Wie denkt dat Capri een jet-set eiland is met designers boutiques en dure hotels, die kent het ware Capri niet. Want lang voor er peperdure jachten voor anker gingen in de baai van Marina Piccola, ver voor de eerste topjuwelier zijn deuren opende, was er al het wonderschone Capri waar de Romeinse keizer Tiberius zich vestigde. Hij verkoos Capri boven het machtige Rome om er de laatste tien jaar van zijn leven door te brengen. Lang voor de eerste mondaine gasten Capri bevolkten, was er al het paradijselijke eilandje dat ontdekt werd door Noord-Europeanen die er een villa bouwden om permanent te kunnen genieten van de rust en de overweldigende natuur van dit eiland in de Golf van Napels.

En dus zou je bij Capri eigenlijk eerder moeten denken aan eiland met een overweldigende bloemenpracht, omgeven door een azuurblauwe zee en bijvoorbeeld aan Villa San Michele. Een van de beroemdste of misschien wel meest geliefde villa’s van het eiland. Een villa die de Zweedse arts en schrijver Axel Munthe er bouwde op de ruïnes van een Romeinse villa.

Het was tijdens een bezoek aan het eiland, in de tijd dat hij als arts werkzaam was in Napels, dat hij zo betoverd werd door het uitzicht dat hij een vervallen boerderij kocht om er een huis te bouwen. Hoewel hij aanvankelijk nog een praktijk had in Rome, spendeerde hij steeds meer tijd op Capri waar tijdens de verbouwing van de boerderij bleek dat onder de boerderij en elders op het terrein restanten van een Romeinse villa en een later Romaanse kapel lagen.

De voorwerpen die bij de opgravingen te voor schijn kwamen, integreerde hij in de villa. Ingemetseld in de muren van de villa, romaanse kolommen in de raamopeningen en een galerij waar de vele Romeinse kostbaarheden werden opgesteld. Een absoluut hoogtepunt is ongetwijfeld de porfieren sfinx, die hij op het meest panoramische punt van de tuin neerzette. Vlak daarachter een ander hoogtepunt, een beeld van de heilige Michael die de draak verslaat – ook in de tuin gevonden en de heilige die zijn naam aan de villa heeft gegeven. Na verloop van tijd woonde Axel Munthe vrijwel permanent op Capri en ontving er vele illustere gasten die met hem deelde in de schoonheid van de plek die hij hier geschapen had. Niet alleen de villa, maar minstens ook de tuin zijn een bezoek waard. Wandel onder de pergola die als een bloemengang langs zeezijde loopt en je snapt waarom Munthe verliefd werd op deze plek.

Wil je het verhaal tot in details lezen, dan is er de autobiografie van Axel Munthe waarin hij de totstandkoming van de villa beschrijft. Na zijn dood liet Munthe zijn geliefde villa na aan de Zweedse staat die de villa als museum openstelde voor publiek. Nog altijd is er een Zweedse hoofdconservator en is de website van de villa allereerst in het Zweeds. Naast huis en tuin is er ook een vogelobservatorium. Daarnaast worden er in de zomer wekelijks concerten georganiseerd in de kapel of in de tuin. Verder is er sinds een aantal jaren een bar annex restaurant op de boven verdieping van de villa gerealiseerd met een schitterend terras. Een mooiere afsluiting van een bezoek aan de villa kan je je niet bedenken. Kijk voor meer info op de site van Villa San Michele die opent met een schitterende video, precies waar het op Capri om draait.