Campania inspiratie

Campania of Campania Felix. het gelukkige land, zo genoemd door de Romeinen, is een van de grootste regio’s van Italië en tevens een van de dichtst bevolkte. Met het bruisende Napels, de Romeinse opgravingen van Pompeï en Herculaneum plus de veel bezongen Amalfikust, heeft Campania een enorme verscheidenheid aan cultuur en landschappelijk schoon te bieden. Een lange geschiedenis die begon met de Griekse koloniën rond Paestum en het oude Neapolis, de vele inheemse volkeren waarvan de Campanianen hun naam aan de regio gaven en de uiteindelijke annexatie door de Romeinen.

Heden ten dage is de Romeinse beschaving nog overal in Campania te zien, allereerst natuurlijk in Pompei en Ercolano, twee steden gelegen aan de voet van de Vesuvius, een vulkaan die in een verwoestende uitbarsting in 79 na Christus, deze en andere steden geheel onder lava en as begroef. Maar ook in de stad Napels zelf zijn overal sporen van het oude Rome of liever de oude Griekse stad Neapolis terug te vinden. Immers, hoewel formeel Romeins, genoot Napels een aparte status die de stad toestond de eigen Griekse taal en cultuur behouden. Wie dus vanuit Rome naar het gelukzalige Campania ging om er de hectiek van de hoofdstad te ontvluchten, trof in Napels een bruisende, hedonistische, Griekse stad waar La Dolce Vita voluit geleefd werd.

Ook tegenwoordig zijn met name het eiland Capri en de Amalfikust internationaal geliefde bestemmingen die bekend staan om het goede leven gepaard aan uitzonderlijk natuurschoon.

Lees verder..