De pruik van Merit in Turijn.

Meet Miss Merit.
Wie een blik wil werpen in de kledingkast van een 4000 jaar oude, adellijke én Egyptische dame. Zich wil vergapen aan haar toiletdoos, de zalfjes, kohlpotloodjes en sieraden van Merit wil bekijken. Wie het bed wil zien dat zij met haar man, KAH deelde of – misschien wel het allerpersoonlijkste mogelijk: Wie haar haren wil zien, haar fraai gekapte en ingevochte pruik die haar kaalgeschoren hoofd bedekte zoals in de oude Egyptische wereld heel gewoon was? Die moet vooral naar TURIJN gaan, naar het Egyptisch Nationaal Museum.

Merit’s pruik en allerlei andere persoonlijke zaken bevinden zich in de collectie van het MUSEO DELLE ANTICHITÀ EGIZIA, het museum voor Egyptische oudheden in TURIJN. In een aantal zalen die vol staan met de inhoud van de graftombe van KAH en zijn vrouw MERIT, is het wonderwel bewaard sarkofaagportret naast de pruik van Merit te zien. Niet alleen de pruik is een van de uitzonderlijke objecten, maar zeker ook de doos – zeg maar kist – waar deze in werd bewaard.

Het Egyptisch museum van Turijn is niet het beroemdste museum van Italië, maar dat is eigenlijk geheel onterecht. Want niet alleen is hier naar verluidt de beste collectie Egyptische kunst na het museum van Cairo te zien. Maar de wijze waarop de gevarieerde collectie is opgesteld is een waar feest. Zelfs wanneer je niet direct een liefhebber van Egypyische kunst bent, dan nog is het museum zelf zeer de moeite waard: De manier waarop men de objecten heeft uitgestald, de ritmisch herhaling van een veelvoud aan glazen vitrines of de theatrale opstelling van de beeldengalerij, het is een lust voor het oog. Niet voor niets is dit museum jarenlang gedeeltelijk gesloten geweest voor het publiek en werd stukje bij beetje het gehele museum onderhanden genomen. Een grootscheepse renovatie operatie vond plaats die 1 april 2015 definitief werd afgesloten met de feestelijke heropening van het museum.

Het Museum voor Egyptische antiquiteiten herbergt een ware topcollectie kunst variërend van alledaagse gebruiksvoorwerpen tot indrukwekkende portretten in steen. Uniek objecten zoals beschilderde stukken textiel, artefacten uit de pre-historie van het oude rijk aan de Nijl en een eer fraaie collectie scupturen, worden op oogstrelende wijze in het vernieuwde museum gepresenteerd. Een must voor liefhebbers van Egyptische kunst dus, maar evenzeer voor fans van het Italiaanse design: je komt het allemaal tegen in dit absolute topmuseum.

Voor meer informatie: http://www.museoegizio.it/en/
Openingstijden:
maandag: van 09.00 – 14.00 uur.
dinsdag t/m zondag: van 08.30 – 19.30 uur.
Adres:
Via Accademia delle Scienze 6, Torino/Turijn.