Er waait een groene wind door de stad!

Een vertikaal bos in Turijn.
Turijn. Hoofdstad van de regio Piemonte, stad van het automerk Fiat, van Koning Vittorio Emanuele en het huis van Savoia. Stad van delicate chocolade, high tea op stand én sinds recent ook stad van bomen, stad van ecologisch bouwen. Dit nieuwe predicaat staat vrijwel volledig op het conto van één man, dat van ecologisch architect en Turijns inwoner in hart en nieren, Luciano Pia (1960).

Met zijn spraakmakende project 25 Green, een nieuw gebouw met 63 appartementen dat in 2014 werd opgeleverd en een aantal lopende projecten waaronder een nieuw museum annex hotel annex totaal-beleving van de vermaarde voetbalclub Juventus, telt Turijn binnen nu en een paar jaar een aantal zeer bijzondere groene bouwwerken. Gebouwen, veelal bestaande, verlaten fabriekspanden of andersoortige complexen in een meestal oninteressante, zeer stedelijke omgeving, zijn door Luciano Pia omgebogen tot inspirerende woonplekken die letterlijk uitpuilen van het groen. Met complete bomen en struiken die aan de gevels hangen, boomtoppen die boven een gebouw uitsteken, haalt de architect Pia het weelderige groen dat rond de stad Turijn ligt, weer binnen de stadsgrenzen. Energie-neutrale en ecologische gebouwen zijn het waar beton wordt aangevuld met glas, hout en groen, levend groen.

Moeilijk om je voor te stellen? Wel, de foto’s spreken voor zich en Project 25 Green toont een levend bos waarin mensen wonen als in boomhutten, geheel omgeven door groen, binnen en buiten de woning. Ruim 150 bomen buiten op de gevels gestapeld en nog eens 50 bomen op de binnenplaatsen creëeren dit groene effect dat bovendien als een groene long binnen de omgeving fuctioneert. Demping van geluid, een stabiel microklimaat en een bewuste beleving van de seizoenen zijn de bijkomende effecten van dit groen dat 63 geweldige appartementen omringt in een wijk waar tot voor kort mensen uitweg trokken in plaats van zich er te willen vestigen. De boost die deze groene architectuur geeft is alleen al voor de directe omgeving enorm. Woonde je eerst tegenover een grauw verlaten pand of een allegaartje aan bouwsels, nu kijk je uit op een fantasierijk stuk groen. Een gebouw met een geschubde huid die geheel bedekt is met houten plaatjes. Natuurlijke elementen die een fraaie aanvulling vormen op het roestige cortenstaal van de boomstructuren die tegen de gevel zijn geplaatst. Stammen en takken die niet zozeer decoratief zijn als meer de dragende elementen van de overal kronkelende balkons en groenbakken die tussen de takken zijn geklemd.

Maar meer nog dan de overburen, zijn het vooral de bewoners zelf die deze nieuwe vorm van wonen letterlijk omarmen en het concept verder ontwikkelen. Immers, veelal wordt uitgegaan van een neutrale casco waarbinnen een ieder vrij is om een eigen indeling te maken die niet alleen de hand van de architect maar ook die van de bewoner laat zien. Maximale betrokkenheid en woonplezier levert dit op. En soms nog meer, want waar de architect bij de 25 Green appartementen de roestbruine staalstructuren aanbracht en de beplanting regelde, zijn de bewoners zelfs een stap verder gegaan door intern complete moestuinen op de dakterrassen aan te leggen. Een nieuwe dimensie waarmee Zero-kilometer koken zelfs in een appartementsgebouw in de stad een realiteit is geworden.

Maar er is meer werk van de hand van Pia op komst – een voormalig landbouwcomplex, in verval is geraak en deels ruinineus, wordt momenteel herbouwd als een groen paradijs. Of wat te denken van het nieuwe Juventus museum/hotel/complex dat op de plaats van een oude woonkazerne gaat komen, een groot vierkant bouwblok. Hier zal een geheel naar binnen gekeerd gebouw komt waar alle ruimtes op de het enorme groene hart uitkijken waar 20 volwassen bomen de 20 kampioenstitels moeten verbeelden.

Met het al gerealiseerde 25 Green aan de Via Chiabrera 25 en de toekomstige projecten heeft Turijn er weer een trekpleister bij, hedendaagse eco-architectuur van de hand van Luciano Pia.

Meer info over de architect Luciano Pia: klik hier