Il Teatro Greco – een avondje klassiek drama in Siracusa

Een avondje Klassiek drama.

Bijzonder, meeslepend en onvoorstelbaar actueel. Wie de stoute schoenen aantrekt en een kaartje voor een voorstelling in het Griekse Theater van Siracusa boekt, zal niet teleurgesteld worden. Hoezo stoute schoenen, vraag je je misschien af. Wel, de voorstellingen worden ofwel in klassiek, rijmend Italiaans gegeven ofwel in oud Grieks. In beide gevallen zal de tekst de meeste buitenlandse bezoekers ontgaan. Maar, zo werd mij door een Italiaanse vriendin verzekerd, ook voor Italianen zelf is het taalgebruik vaak moeilijk te volgen. Dan toch zo’n theater voorstelling bijwonen? Absoluut! De manier waarop de acteurs het verhaal spelen is namelijk zo krachtig, de expressie en gebaren zo direct en herkenbaar dat je, geholpen door de muziek en het decor, evengoed gegrepen zal worden door het drama wat zich aan je voltrekt.

Maar niet alleen de kwaliteit van de acteurs is een feest voor het oog. Ook de lokatie is werkelijk uniek te noemen. Want de voorstellingen worden opgevoerd in een echt, origineel Grieks theater uit de zesde eeuw vóór Christus stammend. Stel je voor – je zit op dezelfde stenen trappen waar duizenden jaren geleden Griekse Sicilianen gegrepen werden door hetzelfde drama. Meegevoerd door acteurs die dezelfde teksten overbrachten op een publiek dat na afloop een heel scala aan emoties had mee beleefd, doorgemaakt. Een complete reiniging hadden ondergaan dat men catharsis noemde.

De stukken die heden ten dage door het Griekse Drama gezelschap INDA worden opgevoerd, in de regel twee à drie verschillende per seizoen, zijn alle gebaseerd op beroemde Griekse toneelstukken. Voor liefhebber van geschiedenis: hier ligt je kans om bijvoorbeeld de Bacchanten of Medea van Euripides te zien. Of bijvoorbeeld Iphigenia in Aulis, een stuk van dezelfde schrijver, dat ikzelf er heb gezien. Gezeten op de trappen, gelukkig wel met een kussentje – want anders zijn de stenen wel erg hard, werd ik meegevoerd in een schitterend spektakel qua muziek, decor, kostuums en acteerprestaties. Hartverscheurend om te zien hoe een koning zijn geliefde dochter opofferde om daarmee de goden gunstig te stemmen en de rampspoed waar zijn volk onder leed, af te wenden. Ongeluk afkopen met het leven van je dochter! Eeuwige toorn van de moeder van je kind over je af te roepen. Als dat geen drama is …

Elk jaar, de laatste week van mei en de gehele maand juni, soms tot begin juli, is het antieke theater toneel van een reeks opvoeringen van oude Griekse drama’s. Georganiseerd door INDA, het Istituto Nazionale del Drama Antico. Opvoeringen die zich kenmerken door een geweldige enscenering en decors waartoe elk jaar weer klinkende namen uit de architectuurwereld aangetrokken worden. Bij gelegenheid van de 100ste editie van dit festival in 2014, viel de eer te beurt aan Remco Koolhaas die het rondetoneel, de orchestra, opvatte als een ronde doos met een open klapbaar deksel dat een in trappen oplopende achtergrond bevatte.
Voor het programma 2020, aanvang 18.45: klik hier >  Wil je hulp bij het boeken – aarzel dan niet en stuur een mailtje naar info@dolce-villas.nl.

Naast het Griekse theater zijn vele redenen om naar Siracusa te gaan. Een bruisende stad met een levendig uitgaansleven, een historisch hart dat zich op het schiereiland Ortigia bevindt en een veelheid aan kunst, cultuur en archeologische hoogtepunten. Wat deze laatste categorie betreft, zijn de mogelijkheden legio. Allereerst is er het enorm rijke Archeologisch museum. Een modern gebouw dat uit diverse paviljoens bestaat, die rond een centrale expositieruimte zijn gegroepeerd en waar je een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid prehistorische, Griekse en Romeinse voorwerpen kan bekijken. Een museum waar je makkelijk uren kan ronddwalen.

Verder zijn  er de Latomie, de oude steengroeves waar in de tijd van de Griekse kolonisten gevangen genomen vijanden onder erbarmelijke omstandigheden te werk werden gesteld en het marmer uit de rotsen kapten dat voor de bouw van hun imposante tempels werd gebruikt. Hoe gruwelijk ook destijds, tegenwoordig zijn de latomie een schitterend openlucht museum dat alleen al landschappelijk een geweldige plek is om rond te dwalen.

Zowel de Latomie als het Archeologisch Museum bevinden zich op korte afstand van elkaar, in het stadsdeel tegenover Ortigia, op het vasteland, en zijn prima te combineren met een voorstelling in het theater dat hier eveneens vlakbij ligt.