Wandelen in het Vendicari natuurgebied: flamingo’s en een verlaten tonijnfabriek.

Een fotoshoot in een verlaten tonijnfabriek, flamingo’s spotten, een duik in zee en eindeloos uitwaaien. Waar zou dan kunnen? In het Zuid-Westen van Sicilië, in het Natuurgebied  Vendicari, voluit het Riserva Naturale Orientata Oasi Faunistica di Vendicari geheten.

Wandelen, heerlijk uitwaaien aan zee. Het is altijd weer een goed idee om een dagje naar een natuurpark te gaan. En helemaal als je daarbij ook nog halverwege een duik in zee kan nemen! Dus neem naar het Vendicari natuurgebied naast je wandelschoenen, vooral ook zwemkleding en een verrekijker mee.  Want dit uitgestrekte natuurgebied in het zuiden van Sicilië heeft veel te bieden: geweldige wandelingen, die door ruige duingebieden naar natuurlijke baaien met hagelwitte stranden leiden. Een verlaten tonijnfabriek die ongemeen fotogeniek is. En grote binnenwateren die door flamingo’s en andere vogels gebruikt worden als tussenstop.

Voor die laatste is uiteraard de verrekijker bedoeld. Want bezoekers worden op ruime afstand van deze prachtige vogels gehouden die hier in grote groepen foerageren en overnachten in het ondiepe water en zittend op de ruïnes van oude boerderijen. Met de verrekijker spot je uiteraard ook andere volgels, niet voor niets is dit een Oase Faunistica. Her en der in het landschap zijn dan ook verdekte spotters hutten gemaakt, waar je ongestoord de vogels kan gadeslaan.

Je zwemkleding en handdoekje komen van pas wanneer je afdaalt naar een van de baaitjes die dit gebied telt en waar het nooit echt druk wordt omdat de baaitjes alleen te voet bereikbaar zijn. De wandeling vanaf de parkeerplaats Calamosche, die leidt naar de grootste en bekendste baai, duurt zo’n twintig minuten. Maar loop je vanaf de Tonnara, dan duurt de wandeling aanzienlijk langer. Dan kom je onderweg ook allerlei kleinere, rotsachtige baaitjes met smaragdgroen water tegen. En her en der in het landschap eeuwenoude steengroeves, latomie genaamd. Deze stammen nog uit de tijd van de Griekse kolonisten die hier zo’n 600 jaar voor Christus neerstreken en de stenen gebruikten om er hun tempels mee te bouwen.

Met je fototoestel leg je niet alleen de natuur en vogelrijkdom vast. Minstens zo geliefd bij fotografen is de verlaten tonijnfabriek, de Tonnara di Vendicari waar je schitterende foto’s kan maken. De Tonnara is nog altijd een imposante structuur, ondanks dat de grote productiehal die pal aan zee staat, nauwelijks meer dan een geraamte is. Deuren, ramen en dak. Het is allemaal verdwenen en over is nog slechts een grote binnenplaats waarin rijen pilaren en een oude schoonsteen ritme aan de ruimte geven. Een ruimte die op de een of andere manier mysterieus aandoet. De stille leegte die beetje bij beetje door de natuur wordt terug gewonnen op de mens. Op de uiterste landpunt hier ligt de Torre Sveva, een kloeke toren met de voeten letterlijk in het water. In de 13de eeuw al gebouwd als verdedigingswerk voor de kustlijn, fungeerde de toren min later tijden als uitkijkpost voor de Tonnara. In de zomermaanden huist hier het informatiecentrum van het natuurgebied.

Vanuit de tonijnfabriek lopen er allerlei wandelpaden door het uitgestrekte duingebied en kan je kiezen uit verschillende wandelingen. Sommige leiden naar de verschillende baaitjes waarvan Calamosche de grootste en bekendste is. Deze staat ook vanaf de regionale weg aangegeven als parkeerplaats. Een praktische tip ten slotte: in het natuurgebied zelf is geen restaurant of baretje te vinden. Je er dus goed aan doet zelf water en eten mee te nemen. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van de parkeerplaats een paar kleine voorzieningen: een chiosco, een klein barretje en een paar agriturismo’s die een hapje en een drankje serveren in de tuin.