Pure verleiding in Modica

De pure chocolade van Modica.

CHOCOLADE.
Het woord alleen is al genoeg om sommigen van ons het water in de mond te laten open. Heerlijke pure chocolade, of een stevige melk chocolade reep …  Waarschijnlijk schiet bij de gemiddelde chocolade liefhebber niet direct de plaats MODICA te binnen. En ook een ware chocolade addict zal deze Siciliaanse stad niet gauw in verband brengen met het bruine goud. Des te vreemder dat Modica nog steeds niet is uitgegroeid tot een bedevaartsoord voor de ware chocoladeliefhebber want dit is de place to be als je de meest zuivere, pure chocolade sensatie wil meemaken.

XOCOÀTL.
In Modica wordt, als enige plaats ter wereld, chocolade nog geheel volgens de eeuwenoude receptuur van de Azteken gemaakt.  Hoe dat zo, vraag je je misschien af? Wel, cacaobonen, ofwel chocolade was het eetbare goud dat de Spanjaarden in Midden-Amerika leerden kennen. Een zeer smakelijk goedje dat, ingenomen als medicijn, je voor allerlei kwalen behoedde en voorspoed bracht aan de gelukkige die er zijn tanden in kon zetten.

A FREDDO. DE KOUDE METHODE.
De Spanjaarden, die het eeuwenlang voor het zeggen hadden op het eiland Sicilië, introduceerden ook hier de cacaoboon. De ruige bonen die tot chocolade werden verwerkt precies zoals men dat had geleerd van de Azteken zelf. Als ware lekkerbekken, omarmden de Sicilianen deze nieuwe lekkernij en als spoedig kende elke stad zijn chocolademan of ‘ciucculattaru’.  De Chocolademan die deur aan deur ging met zijn ‘metate’, een eenvoudige maalsteen waarmee de cacaobonen werden fijngemalen en ter plekke licht verwarmd en vermengd met wat suiker, tot ongeveer veertig graden. Niet warmer want dan zou de suiker smelten. Eenmaal vermengd, werd het chocolademengsel op smaak gebracht met hooguit wat kaneel of vanille. En vervolgens in een houten vorm gegoten om uit te harden tot kleine, kostelijk smakende tabletjes. ‘De koude methode’ wordt deze eeuwenoude techniek ook wel genoemd. Afwijkend van de latere en huidige chocolade technieken waarbij de gemalen cacaobonen veel verder worden verhit en boter of andere vetten en melk aan het mengsel worden toegevoegd.

WAAROM
Een logische vraag in dit verhaal is waarom men juist in Modica deze ouderwetse methode ‘a freddo’ tot op de dag van vandaag hanteert. Niemand zal je hier een afdoend antwoord op kunnen geven, maar feit is wel dat Sicilianen in het algemeen hun recepten als heilig beschouwen. Een goed recept verander je dus niet, nooit niet! Deze onvoorwaardelijke trouw aan oude recepturen is ongetwijfeld een eerste voorwaarde om eeuwenlang deze chocolade bereidingswijze te blijven volgen. Maar er is waarschijnlijk een tweede, krachtiger reden: de smaak. Want wie eenmaal van deze oer chocolade heeft geproefd, weet waarom!

ZELF PROEVEN?
Smaakt deze tekst letterlijk naar meer? Wil je deze chocolade zelf gemaakt zien worden, ruiken, proeven en op je tong laten smelten. En dan ook precies daar, in Modica, waar de Xocoàtl nog wordt gemaakt? Dan weet Italia Su Misura precies bij wie je moet zijn en waar je een echt kijkje achter de schermen krijgt en niet alleen een verkooppraatje. En wil je deze chocolade experience misschien combineren met nog meer culinaire geheimen uit deze streek en er een echte culinaire trip van maken? Ook dan helpen we je graag verder. Stuur  een mailtje naar ITALIA SU MISURA of DOLCE VILLA’S voor een trip op maat naar Modica en het Zuiden van Sicilië.  info@su-misura.nl of info@dolce-villas.nl.