Willen jij en je kookclub een nieuwe uitdaging aangaan? De sterren van de hemel koken en tegelijkertijd ervaringen voor het leven opdoen? Pak dan je koffer en ga richting de Golf van Napels. Een ideale culinaire omgeving. Want hier werd immers de pizza geboren, komt de beste buffel mozzarella vandaan. Dit is de geboortegrond van de limoncello en wordt van oudsher gedroogde pasta geproduceerd. En dan zijn er nog tal van andere gerechten en productende waarvan alleen de foto’s je al doen watertanden, laat staan dat je ze proeft of leert maken! Dus strijk neer op het schiereiland van Sorrento, aan de andere kant van de Golf van Napels en leer koken als een Sorrentijn, met uitzicht op Capri.
- een programma geheel ‘op maat’, met alle culinaire ingrediënten die je kook trip tot een succes maken.
- geheel verzorgde culinaire reis met persoonlijke service in de voorbereiding en ter plekke
- gestroomlijnde planning en inside knowledge van de streek
- verblijf in een culinair rijke streek, in privé villa met god geoutilleerde keuken of boutique hotel met chef en moestuin.
Hoewel we hier alleen de culinaire mogelijkheden van deze streek belichten, is het uiteraard ook mogelijk om niet alleen de smaakpapillen aan het werk te zetten. Ook op cultureel en sportief gebied zijn er tal van activiteiten denkbaar die zich uitstekend laten combineren met het culinaire.
Als verblijfplaats hebben wij speciaal voor deze maatreizen een aantal fraaie villa’s geselecteerd die korter dan een week boekbaar zijn en goed uitgerust om ’thuis’ op niveau te kunnen koken. Een kookworkshop van een chef te volgen of bijvoorbeeld zelf in de achtertuin pizza’s te leren bakken van een lokale mama. Wil je liever geheel en al verzorgd, dan hebben we ook een paar kleinschalige B&B’s waar je als familie wordt ontvangen en waar met een eigen moestuin heeft zodat je ook hier ter plekke onder gedompeld kan worden in de culinaire tradities van de Golf van Napels.
Hoe culinair is het Sorrentijns schiereiland eigenlijk? Wel, al eeuwenlang geldt deze landtong als de groentetuin van de stad Napels. Niet voor niets is er in Napels nog altijd Porta Massa – de plek van de vroegere haven waar de verse waren vanaf de overkant van de baai werden aangevoerd. De uitstekende kwaliteit groente, fruit, kazen en andere heerlijkheden die tot op de dag van vandaag van dit land komen, liggen dan ook aan de basis van het feit dat hier een enorm hoog aantal sterrenrestaurants te vinden zijn. Maar goed eten doe je hier eigenlijk overal: van nonna’s keuken tot de eenvoudigste trattoria, simpelweg omdat de producten waarmee gekookt wordt, zo super zijn. Een greep:
- de pasta van Gragnano, de geboortegrond van de gedroogde pasta
- de citroenen, basis ingredient van de lekkerste limoncello
- provolone del monaco, een pittige kaas
- de befaamde tomaatjes van de Vesuvius, de enige die ook ’s winters van het land komen
- de mozzarella di bufala, die hier veelal in gevlochten vorm, de treccia, wordt gemaakt
- totani, kleine inktvis die in de golf gevangen wordt
- pasta alla nerano, de beroemde courgette pastasaus van Nerano
- sorrentina doc. en sabato, wijnen die alleen op het schiereiland worden geproduceerd
- insalata caprese, de beroemde salade met mozzarella, tomaat en basilicum
- pizza, ook hier voelt en is men op en top Napolitaan en dus expert in de pizza
- delizia al limone, een goed bewaard geheim en hemels toetje
Om elk van deze ingrediënten of recepten zo goed mogelijk te leren kennen, kunnen wij de volgende culinaire activiteiten aanbieden:
- kookworkshops in de eigen villa of eigen hotel onder leiding van een professionele kok of een Italiaanse mama.
- een wijn proeverij aan huis o.l.v. een vinoloog rond het thema ‘de wijnen van de Campania en het peninsola’.
- bezoek aan een biologische wijngaard in Vico waar onder meer wijn van een vrijwel uitgestorven druivenras wordt gemaakt, proeverij en lunch in de tuin
- ontdek hoe limoncello wordt gemaakt – van de citroengaard tot de fles. Bezoek aan een lokaal familie bedrijf waar je de ins en outs van de citroenen leert, bekijk het productieproces in het fabriekje en strijk vervolgens neer onder de citroenbomen voor een proeverij en een lunch rond het thema citroen.
- Ga bio tijdens een kookworkshop bij het allereerst biologisch gecertificeerde boerenbedrijf van het schiereiland. Mee het lan d op en daarna de keuken in.
- Vaar een dag mee met een vissersboot de baai van Napels op. Leer de visstand van de baai kennen, de vistechnieken en geniet van een maal vers gevangen vis aan boord. Het ware pescaturismo.
- Maak een dagexcursie naar Capri o.l.v. een Nederlandstalige gids, maak een spectaculaire wandeling en lunch op een schitterende locatie midden in de natuur.
- Verken het gezellige Sorrento, zie de vissersboten binnenkomen en lunch of dineer aan de oude haven.
- Wie kent het niet, pasta uit een pak. Ontdek de oorsprong van deze gedroogde pasta en ga naar naar Gragnano. Op het programma staan een tocht langs de Via Roma, de winderige hoofdstraat, een tocht langs de oude molens en een bezoek plus proeverij aan een authentieke pastafabriek
- Ga in de leer bij een pizzauolo en leer alles over de Napolitaanse pizza: van deeg tot schietplank. De beste worden gebakken in een houtgestookte oven. Thuis in de villa of op lokatie.
- Onverwachte avondactiviteiten: de Sagra’s. Wij houden de lokale activiteitenkalenders voor je in de gaten en nemen je mee naar een van de vele sagra’s: dorpsfeesten die een bepaald ingrediënt of gerecht als thema hebben. Bijvoorbeeld de Sagra del Limone, in Massa Lubrense, jaarlijks georganiseerd in de maand juli. De Sagra van de courgette in Aquara, op het schiereiland in augustus of het culinair festival in Vico Equense in de maand juni of het Festa della Castagna op de Monte Faito eind oktober, begin november.
- Verken de keukens van het schiereiland. Wij doen je allerlei suggesties van verborgen juweeltjes opa echte top restaurants aan de hand: ga met zijn allen uit eten, lunch of diner: wij regelen een mooie tafel, een extra attentie of een gesprek met de chef na afloop.
- Omdat je vlakbij zee zit: las een culinaire pauze in en ga naar zee: wij regelen de ligbedjes en natuurlijk een tafel voor een mooie lunch, maar dan daar waar de locals komen!