Samen koken en genieten op het Sorrentijns schiereiland

Friday, March 27th, 2020

Willen jij en je kookclub een nieuwe uitdaging aangaan? De sterren van de hemel koken en tegelijkertijd ervaringen voor het leven opdoen? Pak dan je koffer en ga richting de Golf van Napels. Een ideale culinaire omgeving. Want hier werd immers de pizza geboren, komt de beste buffel mozzarella vandaan. Dit is de geboortegrond van de limoncello en wordt van oudsher gedroogde pasta geproduceerd. En dan zijn er nog tal van andere gerechten en productende waarvan alleen de foto’s je al doen watertanden, laat staan dat je ze proeft of leert maken! Dus strijk neer op het schiereiland van Sorrento, aan de andere kant van de Golf van Napels en leer koken als een Sorrentijn, met uitzicht op Capri.

  • een programma geheel ‘op maat’, met alle culinaire ingrediënten die je kook trip tot een succes maken.
  • geheel verzorgde culinaire reis met persoonlijke service in de voorbereiding en ter plekke
  • gestroomlijnde planning en inside knowledge van de streek
  • verblijf in een culinair rijke streek, in privé villa met god geoutilleerde keuken of boutique hotel met chef en moestuin.

Hoewel we hier alleen de culinaire mogelijkheden van deze streek belichten, is het uiteraard ook mogelijk om niet alleen de smaakpapillen aan het werk te zetten. Ook op cultureel en sportief gebied zijn er tal van activiteiten denkbaar die zich uitstekend laten combineren met het culinaire.

Als verblijfplaats hebben wij speciaal voor deze maatreizen een aantal fraaie villa’s geselecteerd die korter dan een week boekbaar zijn en goed uitgerust om ‘thuis’ op niveau te kunnen koken. Een kookworkshop van een chef te volgen of bijvoorbeeld zelf in de achtertuin pizza’s te leren bakken van een lokale mama. Wil je liever geheel en al verzorgd, dan hebben we ook een paar kleinschalige B&B’s waar je als familie wordt ontvangen en waar met een eigen moestuin heeft zodat je ook hier ter plekke onder gedompeld kan worden in de culinaire tradities van de Golf van Napels.

Hoe culinair is het Sorrentijns schiereiland eigenlijk? Wel, al eeuwenlang geldt deze landtong als de groentetuin van de stad Napels. Niet voor niets is er in Napels nog altijd Porta Massa – de plek van de vroegere haven waar de verse waren vanaf de overkant van de baai werden aangevoerd. De uitstekende kwaliteit groente, fruit, kazen en andere heerlijkheden die tot op de dag van vandaag van dit land komen, liggen dan ook aan de basis van het feit dat hier een enorm hoog aantal sterrenrestaurants te vinden zijn. Maar goed eten doe je hier eigenlijk overal: van nonna’s keuken tot de eenvoudigste trattoria, simpelweg omdat de producten waarmee gekookt wordt, zo super zijn. Een greep:

  • de pasta van Gragnano, de geboortegrond van de gedroogde pasta
  • de citroenen, basis ingredient van de lekkerste limoncello
  • provolone del monaco, een pittige kaas
  • de befaamde tomaatjes van de Vesuvius, de enige die ook ‘s winters van het land komen
  • de mozzarella di bufala, die hier veelal in gevlochten vorm, de treccia, wordt gemaakt
  • totani, kleine inktvis die in de golf gevangen wordt
  • pasta alla nerano, de beroemde courgette pastasaus van Nerano
  • sorrentina doc. en sabato, wijnen die alleen op het schiereiland worden geproduceerd
  • insalata caprese, de beroemde salade met mozzarella, tomaat en basilicum
  • pizza, ook hier voelt en is men op en top Napolitaan en dus expert in de pizza
  • delizia al limone, een goed bewaard geheim en hemels toetje

Om elk van deze ingrediënten of recepten zo goed mogelijk te leren kennen, kunnen wij de volgende culinaire activiteiten aanbieden:

  • kookworkshops in de eigen villa of eigen hotel onder leiding van een professionele kok of een Italiaanse mama.
  • een wijn proeverij aan huis o.l.v. een vinoloog rond het thema ‘de wijnen van de Campania en het peninsola’.
  • bezoek aan een biologische wijngaard in Vico waar onder meer wijn van een vrijwel uitgestorven druivenras wordt gemaakt, proeverij en lunch in de tuin
  • ontdek hoe limoncello wordt gemaakt – van de citroengaard tot de fles. Bezoek aan een lokaal familie bedrijf waar je de ins en outs van de citroenen leert, bekijk het productieproces in het fabriekje en strijk vervolgens neer onder de citroenbomen voor een proeverij en een lunch rond het thema citroen.
  • Ga bio tijdens een kookworkshop bij het allereerst biologisch gecertificeerde boerenbedrijf van het schiereiland. Mee het lan d op en daarna de keuken in.
  • Vaar een dag mee met een vissersboot de baai van Napels op. Leer de visstand van de baai kennen, de vistechnieken en geniet van een maal vers gevangen vis aan boord. Het ware pescaturismo.
  • Maak een dagexcursie naar Capri o.l.v. een Nederlandstalige gids,  maak een spectaculaire wandeling en lunch op een schitterende locatie midden in de natuur.
  • Verken het gezellige Sorrento, zie de vissersboten binnenkomen en lunch of dineer aan de oude haven.
  • Wie kent het niet, pasta uit een pak. Ontdek de oorsprong van deze gedroogde pasta en ga naar naar Gragnano. Op het programma staan een tocht langs de Via Roma, de winderige hoofdstraat, een tocht langs de oude molens en een bezoek plus proeverij aan een authentieke pastafabriek
  • Ga in de leer bij een pizzauolo en leer alles over de Napolitaanse pizza: van deeg tot schietplank. De beste worden gebakken in een houtgestookte oven. Thuis in de villa of op lokatie.
  • Onverwachte avondactiviteiten: de Sagra’s. Wij houden de lokale activiteitenkalenders voor je in de gaten en nemen je mee naar een van de vele sagra’s: dorpsfeesten die een bepaald ingrediënt of gerecht als thema hebben.  Bijvoorbeeld de Sagra del Limone, in Massa Lubrense, jaarlijks georganiseerd in de maand juli. De Sagra van de courgette in Aquara, op het schiereiland in augustus of het culinair festival in Vico Equense in de maand juni of het Festa della Castagna op de Monte Faito eind oktober, begin november.
  • Verken de keukens van het schiereiland. Wij doen je allerlei suggesties van verborgen juweeltjes  opa echte top restaurants aan de hand: ga met zijn allen uit eten, lunch of diner: wij regelen een mooie tafel, een extra attentie of een gesprek met de chef na afloop.
  • Omdat je vlakbij zee zit: las een culinaire pauze in en ga naar zee: wij regelen de ligbedjes en natuurlijk een tafel voor een mooie lunch, maar dan daar waar de locals komen!

Culinair Abruzzo: op jacht naar het witte en oranje goud.

Wednesday, March 20th, 2019

Wie Italië van een onbekende, ruige en pure kant wil leren kennen, moet vooral eens naar de regio Abruzzo gaan. Een streek die balanceert op de grens van Midden en Zuid-Italië, maar qua aard en temperament als typisch zuidelijk wordt beschouwd. Maak je reis naar de Abruzzo nog avontuurlijker door op ontdekkingsreis te gaan naar twee befaamde ingrediënten: het witte goud van de truffel en het goudgeel van saffraan. Twee kostbare smaakmakers die beide gevonden worden in de bossen en de hoogvlakte van de Abruzzo.

  • geheel op maat toegesneden culinaire reis, eventueel aangevuld met sportieve of culturele activiteiten.
  • de truffel ontdekt: de jacht met een gecertificeerde truffeljager,
  • bereiding van eigen verse truffel oogst naar abruzzees recept, onder leiding van een gespecialiseerde chef
  • oog in oog met saffraan: de pluk in de hoogvlakte van het Gran Sasso in de vroege ochtend op pad
  • het fijne oogstwerk – het scheiden van de stampers van de crocusbloemen
  • leer het beste uit de saffraan te halen, ga aan de slag en bereid een smakelijke saffraan risotto en andere recepten met saffraan in de hoofdrol

Naast deze twee ingrediënten, die je tijdens deze culinaire reis van binnenuit, aan de basis leert kennen, zijn er tal van andere lokale specialiteiten die je van dicht bij kan leren kennen. Trek een dag naar de Campo Imperatore, zoek de schaapherders op en ga met de kudde mee naar de stal waar dagelijks van de verse melk de treccia schapenkaas wordt gedraaid. Leer de fijne kneepjes van het koken op open vuur in de haard. Of waag je aan de flinterdunne, knisperende wafelkoeken. Bereid volgens eeuwenoud recept en met minstens zo oude deegstempels.

Een overzicht van de overige culinaire mogelijkheden:

  • een bezoek aan een lokale kaasmakerij
  • proeverij van de lokale kazen
  • Centerba – de honderd kruiden-likeur uit de Abruzzo! Een digestief van formaat. Proeverij van deze en andere, op zuivere kruidenbasis gemaakte likeur.
  • koken op open vuur, een haast vergeten kooktraditie.
  • waag je aan de abruzzese pasticceria, Ferratelle, de flinterdunne, krakend lekkere wafels.

Ben je niet alleen een gourmand maar wil je ook graag sportief genieten in deze uitdagende streek? Dan worden er allerlei bergsportactiviteiten in het Gran Sasso aangeboden zoals bergbeklimmen, hiken, mbt tochten en ski en snowboard activiteiten wanneer er sneeuw op de toppen ligt.

Boutique Hotel, Frans/Duitse streek

Wednesday, May 1st, 2019

Is het Frans of is het nu Duits? Wel, dit boutique hotel ligt in de grensstreek tussen Frankrijk en Duitsland. Een uitnodigend design hotel, bestaand uit een historische tuinvilla en moderne uitbouw.
Gelegen in een uitgestrekt, eigen park, biedt dit hotel haar gasten een heerlijk terras met parkzicht waar het goed toeven is na een stuk rijden.

Modern meets old – een aanstekelijke mix van modern design, humor en historische elementen kenmerken dit hotel. Elke kamer is ingericht in een individuele stijl, er zijn kamertypes met stad- of parkzicht, standaard, dekluxe of suites. Kamers in het historische villadeel of suites in de moderne aanbouw.

Elke kamer is uitgerust met een privé badkamer, de suites met een aparte zitkamer.

  • Op circa 500 km. van Utrecht
  • Heerlijke tuin om in te relaxen
  • Uitstekend restaurant ter plaatse
  • honden welkom

Boutique Hotel, Frans/Duitse streek

Wednesday, March 20th, 2019

Een heerlijk adres waar je het ruisen van de golven hoort, de meeuwen en waar tevens een heerlijk briesje waait. Een dagje met het bootje weg? Nem dan het veertje naar het tegenover gelegen eilandje Palmaria. Of neem de rondvaart boot naar de beroemde Cinque Terre dorpjes. Geweldig voor een dagje, maar des te prettiger om weer thuis te komen in Portovenere, een dorpje dat minstens zo fotogeniek is en evengoed gezellig druk, maar zonder echt massatoerisme.

  • Super gelegen appartement
  • Direct aan zee
  • Loopafstand van het oude centrum van Portovenere

Een Culi-culti-sporti Experience aan de Amalfikust

Wednesday, March 20th, 2019

“Aan de Amalfikust nieuwe herinneringen maken”. Wie met een groep vrienden, een kookclub, jaarclub of sportvereniging gezamenlijk de aloude vriendschap wil hernieuwen, vindt aan de Amalfikust een legio aan mogelijkheden plus de mooist denkbare achtergrond en lokatie voor een vakantievilla of hotel.

Combineer een workshop pizzamaken in de eigen achtertuin met een kayaktocht langs een van de mooiste kusten van Italië. Bezoek een citrusgaard, leer hoe limoncello wordt gemaakt en ontdek waar je deze heerlijke citroenlikeur allemaal wel niet voor kunt gebruiken. Vaar de zee op en meer af in een verborgen baai bij een geweldig restaurantje en geniet van een uitgebreid maal aan zee. Maak een trekking om nooit meer te vergeten langs het pad der goden. Of waag je aan het beklimmen van de kliffen hier. Bezoek een spectaculair gelegen wijngaard waar de vaten wijn in een berggrot liggen te rijpen. En logeer in een heerlijke villa met zwembad waar tijd en ruimte is voor iedereen of kies voor een sfeervol, kleinschalig hotel en geniet van alle service die een vakantie top maakt.

  • volledig verzorgde reis met persoonlijke service vooraf én ter plekke
  • een programma geheel ‘op maat’, met alle culinaire en culturele ingrediënten die je trip tot een succes maken.
  • een wereld aan culinaire en culturele activiteiten om uit te kiezen
  • geweldige villa met zwembad of sfeervol hotel voor jou en je vrienden

Met een enorme lijst aan ingrediënten, kan je je bezoek aan de Amalfikust zo kort of zo lang maken als je wilt. Wij raden een verblijf van minimaal 3 à 4 nachten aan zodat je in ieder geval twee volle dagen tot je beschikking hebt. Ideaal is het natuurlijk om bijvoorbeeld een dag of vijf weg te kunnen of een hele week, maar kort of lang – wij maken er samen met je een top tript van!

Een aantal voorbeelden van de onderdelen waarmee je je reis kan invullen:

  • CULI: pizza bakken, limoncello proeverij, kooklessen van een echte Italiaanse Mama, de geheimen van de mozzarella di bufala, wijnproeverijen, bezoek aan een wijngaard met proeverij, privé diner onder de citroenbomen, samen koken en daarna samen eten.
  • CULI op LOCATIE: een picknick service tijdens hiken of cultuurbezoek
  • SPORTI: verken de kust vanaf het water, in een kano.
  • CULTI: bezoek aan Amalfi en de Amalfikust per scooter. Wandeling door Amalfi, bezoek aan het Dommuseum. Bezoek aan de tuinen van Ravello. Een high tea op stand.
  • SPORTI: huur een zeiljacht en verken de Amalfikust en de Golf van Salerno
  • SPORTI: boek een yoga leraar aan huis of doe een sessie op een top lokatie
  • CULTI in CONCERT boek een concert uit het internationale Ravello Music zomer programma of een van de kamermuziek concerten die het Ravello Consortium organiseerd. Boek een 3-tenoren concert in Sorrento of beleef een opera of balletvoorstelling in een van de fluwelen loges in het Teatro di San Carlo in Napels.
  •  ARCHEO CULTI. Bezoeken o.l.v. een Nederlandstalige gids aan de opgravingen van Pompeï, Herculaneum en andere oudheidkundige sites. Een tocht naar de Vesuvius.
  • SPORTI: trek de bergen in met een ervaren gids
  • CITY CULI CULTI naar Napels: ontdek het altijd bruisende ‘Napul’ olv een Nederlandstalige gids. Overleg tevoren zelf je accenten: citylife, onverwachte parels, ondergrond Napels, hedendaagse kunst en graffiti. Metro kunst, high- en low Art. Culinaire schatten van Napels. Napels en de zee. En tal van andere thema’s, alle o.l.v. een Nederlands talige gids.
  • CULTI: Ga een dag naar Capri en ontdek met je eigen gids het ware gezicht van dit wereldberoemde eiland

Uiteraard is dit maar een greep uit de mogelijkheden die naar persoonlijke voorkeur van jou en je groep vrienden, familie of collega’s kan worden aangepast. Dolce Villa’s is kind aan huis in deze streek en kan dus vrijwel alles mogelijk maken.

De Siciliaanse keuken – om verliefd op te worden.

Wednesday, March 20th, 2019

De Siciliaanse keuken is een rijke keuken. Met een overvloed aan top ingrediënten en eeuwenoude culinaire tradities die Oost en West in zich verenigen. Wil je dit geweldige eiland van binnenuit leren kennen. De kookkunst leren van begeesterde chefs die je met liefde inwijden in het culinaire  erfgoed van  Sicilië? Inspiratie opdoen in een idyllische omgeving, in gezelschap van vrienden, een groep vriendinnen, samen met je broer of zus? Meld je dan aan voor een van de beste kookworkshops van Sicilië. Niet zomaar een dagje meekijken. Maar minimaal een dag of vijf tot een week lang ‘mani in pasta’, ofwel de handen uit de mouwen.

  • zeer hoogwaardige kookcursus, vanaf beginners niveau tot uitdagend en professioneel.
  • cursus agenda met verschillende thema’s. Van een algemene kennismaking van de Siciliaanse keuken tot specialistische cursussen rond het thema brood, de Siciliaanse tomaat, het leven op de boerderij, gewassen kweken, kaasmaken, de olijf- en wijnoogst.
  • cursus lokatie in het binnenland van Sicilië, op een biologische landgoed.
  • klein aantal deelnemers, cursussen eventueel als groep privé te boeken.
  • excursies naar imkers, kaas- en wijnproducenten, inkopen doen op de vismarkt in Palermo en alles wat bij het specifieke thema ter verdieping wordt aangeboden.
  • logeren op het landgoed zelf, in fraaie kamers of een klein huis op het terrein van de boerderij.

Verscholen in het binnenland van Sicilië, ligt het eeuwenoud landgoed waar de cursus wordt gehouden. Een uitgestrekt domein dat al meer dan tien generatie in bezit van een Palermitaanse familie is, die hier allereerst druiven verbouwt en er internationaal befaamde wijnen produceert. Op het landgoed lag ook een verwaarloosde hereboerderij, ommuurd, met een grote binnenplaats waar van oudsher de oogst gedroogd werd. Stallen, bijgebouwen en woningen die het tot een compleet boeren bedrijf maakten.

Het was Anna, telg van deze familie, die in Frankrijk een opleiding had gevolgd en eigenlijk was voorbestemd om een geschikte echtgenote te worden, die besloot de vervallen boerderij en landerijen weer nieuw leven in te blazen. Daarbij ontstond een passie om de eeuwenoude Siciliaanse recepten te behouden en door te geven. Dit leidde uiteindelijk tot een kookschool waar vele Angelsaksiche kookadepten op afkwamen maar langzamerhand ook steeds meer Italianen die geïnteresseerd raakten in hun eigen culinaire erfgoed.

Na een opleiding als kunsthistorica en een leven in de kunstwereld, besloot dochter Fabrizia, geboren in deze gourmand familie, om achter in de dertig terug te keren naar het familie landgoed en samen met haar moeder de kookschool verder uit te bouwen. Hoewel de oprichtster intussen is overleden, heeft Patrizia met dezelfde passie haar moeders levenswerk, het behouden en doorgeven van de Siciliaanse keukengeheimen, voortgezet en intussen een heel team aan Siciliaanse keuken experts om zich heen verzameld die de cursussen en workshops geven. Daarnaast worden er jaarlijks tal van internationale topkoks uitgenodigd om te komen koken en hun kennis door te geven op deze speciale plek. Er wordt daarmee een zeer mooi en volledig programma aangeboden dat uiteraard jaarlijks wisselt. Hoewel Patrizia niet meer in de dagelijkse routine meedraait, is zij nog vaak op de boerderij en in de tuinen te vinden.

Emilia Romagna, een regio met een vurig kloppend culinair hart!

Wednesday, March 20th, 2019

Emilia Romagna. Hoewel vrij onbekende in Nederland, staat deze regio in Italië zelf synoniem voor culinaire hoogstandjes en watertandende lekkernijen. Niet voor niets luidt de bijnaam van de hoofdstad Bologna, ‘La Grassa’, ‘de vette’; een verwijzing naar de rijke, Bologneser keuken. Natuurlijk is de ragù bolognese bekend, maar ook verse pasta zoals lasagna, tagliatelle en tortellini zijn hier ontstaan. Parmigiano Reggiano kaas, Parma ham, Aceto balsamico di Modena, zijn allemaal uit deze regio afkomstig en hebben zich intussen een vaste plaats in onze keuken verworven. Een culinair weekje hier betekent dan ook een hernieuwde kennismaking, een herontdekking van ingrediënten die je dácht te kennen, maar die oneindig veel variëteiten blijken te hebben.

  • geheel op maat gemaakte, culinaire reis naar de Regio Emilia Romagna
  • vertrouwd en tegelijkertijd verrassend
  • bezoeken aan allerlei hoogwaardige producenten
  • proeverijen
  • stadsbezoek met een rondje langs allerlei kleine culi shops

In het spoor van Federico

Tuesday, February 26th, 2019

Een heerlijk adres waar je het ruisen van de golven hoort, de meeuwen en waar tevens een heerlijk briesje waait. Een dagje met het bootje weg? Nem dan het veertje naar het tegenover gelegen eilandje Palmaria. Of neem de rondvaart boot naar de beroemde Cinque Terre dorpjes. Geweldig voor een dagje, maar des te prettiger om weer thuis te komen in Portovenere, een dorpje dat minstens zo fotogeniek is en evengoed gezellig druk, maar zonder echt massatoerisme.

  • Super gelegen appartement
  • Direct aan zee
  • Loopafstand van het oude centrum van Portovenere

Venetië en de betovering van het water

Wednesday, March 20th, 2019

Een heerlijk adres waar je het ruisen van de golven hoort, de meeuwen en waar tevens een heerlijk briesje waait. Een dagje met het bootje weg? Nem dan het veertje naar het tegenover gelegen eilandje Palmaria. Of neem de rondvaart boot naar de beroemde Cinque Terre dorpjes. Geweldig voor een dagje, maar des te prettiger om weer thuis te komen in Portovenere, een dorpje dat minstens zo fotogeniek is en evengoed gezellig druk, maar zonder echt massatoerisme.

  • Super gelegen appartement
  • Direct aan zee
  • Loopafstand van het oude centrum van Portovenere

Golfreis Sicilië

Wednesday, March 20th, 2019

Golfen in Sicilië. Dat is afslaan met een zilt windje, uitzicht op zee. Banen waar olijfbomen worden afgewisseld met palmen! Schitterend ontworpen banen die tip top onderhouden zijn en ondanks de zomerse hitte het hele jaar rond groen. Italia Su Misura stelde een golftrip samen van vier tot zes dagen waarin de meest uitdagende golfbanen wordt bezocht. Een en ander naar wens uit te breiden en aan te passen. Vraag naar de mogelijkheden, die zijn legio! 

  • Eerste klas hotels op de golfbaan
  • Spelen op 18 holes topbanen
  • Geheel verzorgde reis
backtotop